U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Verhaal uit de Upanishad: over uiterlijke schijn en drie wensen

Uiterlijke schijn heeft uiteindelijk geen enkel nut. Maar een wens vanuit hart en ziel wel degelijk. Dit verhaal uit de Katha Upanishad gaat hier over.

Een geestelijk vergevorderde zoon, Nachiketas, bekritiseerde zijn vader over de wijze waarop hij offers bracht aan de goden. Zijn vader koos zieke dieren uit en offerde die plichtmatig. Gesterkt door zijn wijsheid vroeg de zoon naar het nut van dergelijke offers. Zijn vader werd verschrikkelijk boos op de kritische vraag van zijn zoon. Zijn zoon vroeg hem: ‘Vader aan wie zou u mij willen offeren’. Tot drie keer toe stelde hij die vraag aan zijn vader! Uit boosheid zei zijn vader: ‘Aan de dood zal ik je offeren’ en zo gebeurde het. De zoon kwam terecht in het voorverblijf van de God van de Dood (Yama). Daar moest hij als gast drie dagen wachten zonder eten of drinken. Het is een doodzonde om een gast zo lang te laten wachten. Toen Yama dan ook thuiskwam en op de zoon werd geattendeerd, bood hij onmiddellijk zijn excuses aan voor het feit dat hij als gastheer had gefaald. Ter compensatie mocht de zoon drie wensen doen.

De drie wensen van Nachiketas waren:

1. ‘Laat mijn vader niet langer meer boos op mij zijn als ik terugkeer naar de aarde’. Yama bezegelde deze wens. De zoon wilde dat zijn vader hem vredelievend zou ontvangen bij zijn terugkeer. 

2. ‘Op welke wijze moeten we offeren om de goden tevreden te stellen en ons te verbinden met het hogere Zelf?’ Yama was bijzonder onder de indruk van deze vraag. Hij legde hem het offerritueel uit en in bijzonder het vuuroffer. Hij gaf als iets extra’s dit vuuroffer de naam van Nachiketas.

3. ‘Hoe kunnen wij de dood overwinnen of onsterfelijk worden?’ Met deze wens had Yama zeer veel moeite. De zoon zou daardoor machtiger worden dan hijzelf. Hij verleidde de zoon om andere, materiële wensen te doen in plaats van te vragen naar de weg van onsterfelijkheid. Hij kon alle rijkdom van de wereld krijgen en de mooiste vrouwen. De zoon bleef echter volhouden en zei: ‘Wat heb ik aan al die materiële rijkdom welke van tijdelijke aard is. Ik kan die aardse rijkdom bij mijn dood toch niet meenemen!’ Yama was uiteindelijk onder de indruk van de vasthoudendheid en wijsheid van de zoon. Hij wijdde hem daarom volledig in alle geheimen van Yoga in. Daardoor kon de zoon de dood overwinnen en kreeg hij het eeuwig leven. Nachiketas keerde terug naar de aarde. Hij werd een grote wijze. 

Immers als je iets doet, doe dat dan met   hart en Ziel (zonder uiterlijke schijn). Als je een sterke wens hebt om een goed mens te worden en je bent daar vasthoudend in, dan zal je altijd beloond worden, zoals Nachiketas.