U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Internationale Yoga dag Bhakti Yoga Center zondag 19 juni 2016

Beste mensen,

Yoga moet niet gewoon een oefening voor ons zijn, maar een manier om met de wereld en de natuur in verbinding te komen aldus de Indiase premier Modi. ”Het moet een verandering brengen in onze manier van leven en ons bewustzijn, en het kan ons helpen bij de strijd tegen klimaatverandering”. Yoga zorgt namelijk voor ontspanning en rust, dat zou uiteindelijk voor wereldvrede moeten zorgen.

Deze vrede hebben we met zijn allen op zondag 19 juni tijdens de tweede internationale Yoga dag georganiseerd door Stichting Bhakti Holland en de bewoners van deelgemeente Prins Alexander op het Ommoordse Veld ervaren. Wij danken de Yogaleraren Dilip Govind, Savinder Soor, Yashoda Ramdat en Asha Toerab voor hun bijdrage aan deze prachtige dag. Daarnaast dank aan alle vrijwilligers voor hun tomeloze inzet. En niet te vergeten dank aan de weergoden die ons zeer gunstig gezind waren! Na een hele week van regen was het droog en zonnig op deze zeer bijzonder mooie dag.

Voor iedereen was het wederom een prachtige ervaring om zo samen in de natuur yoga te beoefenen en de verbondenheid met de natuur te ervaren.

Na de openingstoespraak van van dhr. Drs. D. van Lottum van de Deelgemeente Prins Alexander Rotterdam begon Savinder met de kapalbhati pranayama (vuurademhaling).

De vuurademhaling is een oefening waarbij er snel wordt geademd, namelijk ongeveer twee tot drie ademhalingen per seconde. Bij de vuurademhaling haal je adem via je neus, je mond blijft gesloten. De vuurademing is eigenlijk een versnelde diepe ademhaling, omdat je via je buik ademt.

De vuurademhaling heeft een ontgiftende werking. Door de snelle ademhaling verlaten gifstoffen zich snel uit je bloed. Van de vuurademhaling wordt gezegd dat deze al het bloed in het lichaam in drie minuten kan reinigen en het vergroot de longcapaciteit. De vuurademhaling verhoogd je fysieke uithoudingsvermogen, versterkt zwakke zenuwen en zorgt dat je je beter kunt concentreren. Ook produceert de vuurademhaling geestelijke- en fysieke energie.

Na de kapalbhati ging Savinder verder met de Surya Namaskar. De zonnegroet wordt vaak gebruikt als start van een yogasessie. Het dynamische aspect van de zonnegroet is dat het lichaam goed opwarmt en los komt. Door bewust bezig te zijn met het lichaam en ademhaling brengt de zonnegroet je in een staat van meer concentratie en bewustzijn voor het vervolg van andere oefeningen. De zonnegroet werd prachtig gedemonstreerd door Yashoda.

Hierna vervolgde Dilip Govind onder rustgevende stembegeleiding van Savinder de Yoga dag met heel veel mooie asana’s. Dilip eindigde zijn yoga sessie met een demonstratie van de maangroet.

De Maangroet bevat oefeningen die je achter elkaar en meestal dynamisch uitvoert. Doormiddel van deze oefeningen stretch je op een rustgevende manier de verschillende lichaamsdelen. De Maangroet is een voorbereiding op een goede nachtrust. Bij rugklachten kan de Maangroet een goede pijnverlichting bieden of zelfs de klachten wegnemen. Ook masseer je de buikorganen. Dit zorgt voor ontspanning in het lichaam.

Na de medaille uitreiking door onze vrijwilligers en de groepsfoto gingen we even “los” met zijn allen op de kirtan Govinda bolo Hari Gopala bolo. Iedereen was na deze prachtige Yoga dag in feeststemming! In onze Bhakti Yoga Center werd onze tweede Internationale Yoga dag dan ook afgesloten met een feestelijke vedische maaltijd geserveerd door ons kookteam.

Wij hopen dat iedereen weer volgend jaar van de partij is! We gaan er weer een leuke dag van maken met zijn allen! Iedereen is natuurlijk welkom om deel te nemen aan onze Yoga lessen.

Meer foto's en video's volgen binnenkort!